Teknolojideki ilerlemeler, hem iyilik adına hem de kötülük adına pek çok imkan sağladı. Burada, iyilik adına yapılmaya başlanan, önümüzdeki iki yıl içerisinde de tam kapasite çalışmaya başlayacak olan ve ama kimsenin bilmediği bazı uygulamaları paylaşmak istiyorum.
Elon Musk ismini ve SpaceX firmasını duymuşsunuzdur. En son, başarıyla bir kargo roketini Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderdiler ve tekrar başarıyla dikey olarak yüzer bir platforma indirmeyi başardılar. SpaceX, NASA ve Red Cross, bu teknolojiyi kullanarak şimdi muhteşem bir iyiliğe imza atıyor. ABD'de hergün otel, restoran, vs. bilumum yerlerdeki ihtiyaç fazlası yiyecekler, uçaklarla Florida Eyaleti'ndeki Cape Canaveral Uzay Üssüne taşınacak ve buradan fırlatılan bir roketle Afrika'da Libya'nın ortalarındaki bir üsse indirilecek, oradan da etraf ülkelerdeki ihtiyaç sahibi insanlara dağıtılacak. Aynı sistemle çalışacak farklı üsler, Orta Afrika ve Güney Afrika'da da önümüzdeki 3 ay içerisinde hizmete alınacak. Böylece Afrika'da yıllardır şahit olduğumuz açlık sorunu kalkacak.
Yine BP, Shell ve Schlumberger firmalarının oluşturduğu bir konsorsiyumun Mısır devletiyle işbirliği neticesinde Nil nehrinin farklı noktalarından Afrika'nın içlerine doğru temiz su boru hatları döşenecek. Bunun haricinde de bu petrol üreten firmalar, önümüzdeki 5 yıl içinde 1000 farklı noktada temiz su kuyuları açarak Afrika'nın su problemini çözecekler.
Bombardier firmasının Mitsubishi firması ile oluşturduğu bir konsorsiyum ise daha farklı bir ilke imza atıyor. Öncelikle Akdeniz'in kuzey ve güney kıyıları arasında hızlı tren hatları oluşturulacak. Buna eş zamanlı olarak Afrika'nın içlerinden gelip Kuzey Afrika'da, Avrupa'dan gelen hatlarla buluşan yine hızlı tren hatları oluşturulacak. Böylece, Avrupa'da oturup Afrika'da öğretmenlik, ticaret, vs. imkanlarının önü açılırken Afrikalılar da hızlı bir şekilde eğitim ve dünya ile bütünleşme ihtiyaçlarını karşılayacaklar.
Norveç hükümetinin Afganistan hükümeti ile yaptığı anlaşmada ise Hindikuş Dağları'nın tepeleri rüzgar enerjisi cennetine dönüştürülüyor. Böylece, temiz ve barışçıl yollardan enerji üretimi ve dağıtımının önü açılıyor. Rusya ve Çin, Himalaya Dağları'nın tepesine benzer rüzgar enerjisi sistemlerini kuracak ve buna ek olarak bu dağların eteklerine de güneş enerjisi tarlaları yapacaklar. Böylece, Güney Asya'daki imkansızlıkların büyük ölçüde çözülmesi mümkün olacak.
Bütün bu projelerin parası nereden geliyor? Coca Cola, Pepsi Co, Nestle gibi gıda alanındaki onlarca dünya devi şirket ve bunlara ek olarak Bulgari, Chanel, L'Oreal, Nivea, Proctor & Gamble gibi onlarca kozmetik firmaları gerekli parasal imkanları sağlıyor. Buna karşılık FOX TV, MSNBC Sports, Cartoon Network, National Geographic, ABC Family gibi sayısız televizyon kanalı da bu firmaların reklamlarını yapacak.
Bütün bunların neticesinde de dünya çapında turizmin hareketlenmesi ve insanlararası etkileşimin aracısız gerçekleşmesi bekleniyor. Ondan sonra da gelsin global barış :)
No comments:
Post a Comment